Carnea de iepure de curte este cunoscuta pentru proprietatile sale
Iepurele de casa este cunoscut pentru carnea sa frageda si delicioasa. Aceasta carne este indicata pentru persoanele care sufera de obezitate, colesterol marit, diabet sau poate fi introdusa in orice dieta sau regim alimentar. Carnea de iepure se poate pregati pe gratar sau la cuptor impreuna cu tot felul de mirodenii in functie de gustul fiecaruia.
Iepurele de casa sau de curte se inmulteste si poate sa dea nastere la 7-8 pui pe sarcina. Trebuie retinut faptul ca inmultirea la iepuri se reduce pe timp de toamna dar si atunci cand ziua se scurteaza. Durata de inmultire este de 5-6 nasteri a cate 30-45 pui. Perioada de gestatie este de 30-32 zile. Femelele de iepure pot ramane foarte usor insarcinate deoarece combina perfect sarcina cu lactatia. Ceea ce inseamna ca pot ramane gravide dupa 10 zile de la nastere ceea ce poate stimula o crestere instensiva a acesteia.
Iepurii pot trai pana la 13 ani. Greutatea acestora variaza de la 3-6 kg dar pot ajunge si la mai multe kilograme de atat. Au incisivi dezvoltati si 4 glande mamare. Auzul iepurilor e foarte bine dezvoltat.s
De la iepuri se poate folosi si blanita care poate constitui caciuli, gulere, manusi si haine de blana de iepure care tin foarte cald in anotimpurile friguroase.
Acum vom vorbi putin despre carnea lor care este foarte dietetica si de calitate superioara.
Carnea de iepure contine proteina cruda in proportie de 18.5%, grasimi 7,4%, apa 71%, iar din totalul de acizi grasi, 63% sunt acizi grasi nesaturati si colesterol (mg/100g) 136 pana la 164.
Carnea de iepure contine minerale cum ar fi zinc (54 mg/kg), sodium (393 mg/kg), potasiu (2 g/kg), calciu (130 mg/kg), magneziu (145 mg/kg) si fier (29 mg/kg). Tot in carnea de iepure gasim si vitamine precum vitamina B12, acid folic, tiamina, riboflavina, niacina, biotina, acid pantotenic, etc.
Din categoria amino-acizilor regasim: isoleucin, leucina, lizina, metionina, cistina, fenilalanina, tirozina, treonina, triptofan, valina, arginina, histidina, alanina, acid aspartic, acid glutamic, glicina, prolina, serina.
Colesterolul la carnea de iepure, datorita nivelului mic de colesterol, chiar mai mic decat carnea de curcan, este recomandata persoanelor care vor sa consume carne cu putin colesterol.
Carnea de iepure are cele mai putine calorii in comparatie cu celelalte carnuri. Spre exemplu 450 g de carne de iepure are 795 de calorii,
Proteinele sunt cele mai importante intr-o dieta sanatoasa. De aceea ar trebui sa stim ca cele mai multe proteine se gasesc in carnea de iepure. 450 de grame de carne de iepure contine 20,8% proteine.
Grasimi _ Carnea de iepure de casa are cele mai putine grasimi. Pe primul loc se claseaza din nou carnea de iepure cu 10,2% grasimi per 450g de carne.
Comentarii
Trimiteți un comentariu